Να γιατί στο «Ελληνικό» εγκατέστησαν όπως – όπως μετανάστες

Σειρά των φιλόδοξων παιδιών των «φρονίμων» της Περιφέρειας Αττικής να δώσουν «εξετάσεις»


—————————

Πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισε που παρέδωσε το «Ελληνικό» σε εταιρεία συμφερόντων Σπ.Λάτση και άλλων. Τώρα που πέρασαν λίγες ημέρες και αφού όλοι επιβεβαιώσαμε – για μία ακόμη φορά – ότι το κυβερνητικό καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήσει σταγόνα πολιτικής των προκατόχων του που είχε καταδικάσει πριν αναλάβει την εξουσία, χωρίς να την δικαιώσει για χάρη των δανειστών, θέλουμε να επισημάνουμε μερικά ακόμη πράγματα:


* Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Φθινόπωρο του 2015 επέλεξε τον χώρο του «Ελληνικού» μεταξύ άλλων για την εγκατάσταση μεταναστών. Παρά του ότι στο χώρο υπάρχουν κτήρια με τουαλέτες και άλλες «βολικές» υποδομές, η τοποθέτηση των μεταναστών έγινε ανοργάνωτα, πρόχειρα και χωρίς καμία ιδιαίτερη μέριμνα ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας.

* Τα δημοσιεύματα των συστημικών ΜΜΕ της εποχής παρουσίασαν την τοποθέτηση των μεταναστών ως πρόταση ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της κυβέρνησής του, ώστε τάχα να αποτραπούν τα σχέδια του κου Σπ. Λάτση να προχωρήσει την «επένδυση» που επιθυμεί διακαώς να γίνει εκεί. Βεβαίως, η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της αναφοράς.

Τόσο το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ (Κυβέρνηση, Περιφέρεια κλπ), όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του ολιγαρχικού συστήματος στη σημερινή Βουλή (ήτοι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κλπ) επιθυμούσαν να τοποθετηθούν στο «Ελληνικό» μετανάστες όπως – όπως, προκειμένου να δημιουργηθούν «εικόνες ντροπής» που θα έπαιζαν τα κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Έτσι, θα ήταν εύκαιρο το επικοινωνιακό περιβάλλον να διαδραματιστεί η τελευταία πράξη του υποκριτικού θεατρικού έργου που παίζεται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής και στην κοινή γνώμη ευρύτερα στην Ελλάδα υπέρ των συμφερόντων του κου Σπ. Λάτση.

Δηλαδή, η πλειοψηφία των πολιτών να καταλήξει και να καταντήσει να ζητά από απελπισία να πάρει ο ιδιώτης την έκταση, αφενός για να μην ρημάζει, αφετέρου για να μην αντιμετωπίζουν την εικόνα απελπισίας, βρωμιάς, παρανομίας κλπ στη γειτονιά τους και την τηλεόρασή τους.

* Ρόλο καταλύτη σε αυτές τις εξελίξεις διαδραμάτισαν οι τρεις νεοδημοκράτες και ένας ΠΑΣΟΚ δήμαρχοι της περιοχής. Και οι τέσσερεις, στην αρχή «μουρμούριζαν» τη διαμαρτυρία τους για την μεθοδευμένη εγκατάσταση των μεταναστών, μετά την επέτρεψαν δήθεν υπό κάποιους όρους, και, όταν ερρίφθη ο επικοινωνιακός κύβος, άρχισαν να τάσσονται υπέρ των σχεδίων του κου Σπ. Λάτση σαν την «λύτρωση» για την περιοχή και τα προβλήματά της στη δημιουργία των οποίων οι ίδιοι είχαν συνδράμει.

 

ΤΑ ΦΙΛΟΔΟΞΑ «ΓΡΑΝΑΖΙΑ»

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ που προτιμούν το πολιτικό ολοφυρμό για να δικαιολογήσουν την αποκάλυψη του πραγματικού εαυτού τους, δηλαδή την τοποθέτησή τους υπέρ των συμφερόντων του κου Σπ. Λάτση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφερειακής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΑΖΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η κα Δούρου είναι τώρα πια αναγκασμένη να πιεί το ποτήρι της πολιτικής αναξιοπιστίας μέχρι τον πάτο του. Κατά την προεκλογίκη περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών το Καλοκαίρι του 2014 κερδοσκοπούσε ψήφους από κεντρώους, αριστερούς και οικολόγους τασσόμενη υπέρ της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της ήπιας ανάπτυξης για την περιοχή. Βεβαίως, χρησιμοποιούσε εκφράσεις που ανήκουν στο «άτυπο πολιτικό λεξιλόγιο των ευφημισμών» που έχει συνταχθεί από τους πολιτικούς όλων των βαθμίδων προκειμένου – σαν το λάστιχο – να δύναται να ερμηνευτούν κατά πως τους βολεύει κάθε φορά.
Η κα Δούρου και τα «αριστερά» (σ.σ: ευφημισμός και αυτός πια) μέλη της περιφερειακής παράταξης της είναι αναγκασμένοι και γι’ αυτό αποφασισμένοι να στηρίξουν τα συμφέροντα Λάτση. Η άλλη επιλογή θα ήταν να περάσουν στο «αντάρτικο» της πολιτικής πάλης που γίνεται στην κοινωνία τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Όμως η «καλογερική» είναι βαριά. Η ανυπακοή η αντίσταση και η θετική πολιτική δράση απαιτούν γυναίκες και άνδρες με ισχυρή θέληση, λόγο τιμής και πράξεις με πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Οι θέσεις εξουσίας χάνονται, τα άνετα γραφεία παίρνονται πίσω, οι μισθοί και τα κοκτέιλ στα ξενοδοχεία καταργούνται, ενώ η υπερπροσφορά βήματος στα ΜΜΕ εξαλείφεται, για όποιες και όποιους αποφασίσουν να αναμετρηθούν με τα νεοφιλελεύθερα ολιγαρχικά συμφέροντα που ευδοκιμούν τα τελευταία 195 χρόνια στην πατρίδα μας.
Η κα Δούρου, εξέχοντα και απλά μέλη της παράταξής της δεν είναι επουδενί διατεθημένοι να αφήσουν τις φιλοδοξίες τους και τις θέσεις που κατέχουν, προκειμένου να αγωνιστούν για τα συμφέροντα των πολιτών. Προσπαθούν αφενός να κάνουν τη δική τους διαπραγμάτευση με τον επιχειρηματία, αφετέρου να θολώσουν τα νερά για να αιτιολογήσουν την τεράστιων διαστάσεων αποκάλυψη του πραγματικού τους πολιτικού χαρακτήρα, δηλαδή:

– ότι είναι υποκριτές, καιροσκόποι και αριβίστες στην πολιτική τους ζωή και συμπεριφορά.

– ότι έχουν δεχθεί πως των «φρονίμων» τα παιδιά (σ.σ: που είναι και αυτά «φρόνιμα») πρέπει να δώσουν εξετάσεις στους ολιγάρχες για να εξασφαλίσουν συνθήκες για την ανέλιξη τους στα δημόσια αξιώματα, περισσότερο από το να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους προκειμένου να αξίζουν να τα κατακτήσουν. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κατά την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων είναι επιφανιακοί, ρηχοί και επιλέγουν πάντοτε τα επικοινωνιακά τρικ και όχι τον ορθολογισμό και τα επιχειρήματα για να πείσουν τους πολίτες.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο Γ. ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ

Την Πέμπτη 16/06 υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα του «Ελληνικού» σε ένα κατ’αρχήν επίπεδο (συζήτηση επί του μνημονίου κατανόησης μεταξύ εταιρείας και ΤΑΙΠΕΔ). Η κα Δούρου επέλεξε να μην βρίσκεται στη συνεδρίαση. Είναι προσφιλής της επικοινωνιακή τακτική να αφαιρεί την εικόνα της και τον δημόσιο λόγο της, κάθε φορά που η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό επειδή είναι αναγκασμένη να υποστεί δυσάρεστες πολιτικές που οι εκπρόσωποι της, σαν την κα Δούρου, ορκίζονταν ότι θα τις πολεμήσουν. Η κα Δούρου γνωρίζει ότι κάποιοι πολίτες θυμούνται για λίγο τα λόγια, αλλά πολύ περισσότερο τις εικόνες. Έτσι, επιλέγει να μην βρίσκεται στο κάδρο ευθυνών, αλλά ωστόσο, να στηρίζει από το παρασκήνιο τα ίδια επαχθή συμφέροντα. Πιστεύει φαίνεται ότι ο κόσμος δεν θα θυμάται τις ευθύνες όποιου/-ας δεν βρίσκεται στα τηλεοπτικά πλάνα των δυσάρεστων γεγονότων γύρω από το «Ελληνικό». Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να δώσει με τις θεσμικές αποφάσεις της, τις εξετάσεις σε εκείνους που έχουν συμφέρον από την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.
Ωστόσο, το προνόμιο της λιποταξίας, δεν το έχουν τα υπόλοιπα μέλη μίας παράταξης πλειοψηφίας που είναι υποχρεωμένα να κάτσουν και να φέρουν σε πέρας την ευθύνη να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για να ικανοποιήσουν την φούρια του ολιγάρχη, τώρα που συμφώνησε σε όλα με τους «συντρόφους» της υπερκείμενης, της Περιφέρειας, Κυβέρνησης. Άλλωστε, και οι δύο θεσμοί ανοίκουν στο ίδιο «κόμμα»/καθεστώς.
Ο κος Γ. Καραμέρος (π. δημοσιογράφος) είναι αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα της διοίκησης Δούρου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση από την οποία δεν μπορούσε να λείπει, θέλησε να κάνει έναν άλλου είδους πολιτικό ελιγμό: να αποφύγει ή αμβλύνει τις εντυπώσεις από την ταύτιση της πολιτικής του θέσης με τα συμφέροντα του κου Σπ. Λάτση μέσω της αντιγραφής του «κόλπου» Τσίπρα κατ’ αναλογία.

1. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του (σ.σ: την οποία παραθέτουμε ολόκληρη στο τέλος) φιλοτέχνησε έναν ευχετικό και κυρίως παραπλανητικό λόγο: «να μην επαναλάβει ο Σπ. Λάτσης τα αρνητικά παραδείγματα του Golden Hall και του The Mall και στην περίπτωση του «Ελληνικού». Ο Γ. Καραμέρος εδώ επιχειρεί το εξής τέχνασμα: κατασκευάζει για τον εαυτό του το προφίλ κάποιου ο οποίος τάχα ασκεί κριτική στον μεγαλοεπιχειρηματία κο Σπ. Λάτση, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες. Ωστόσο, ο κος Σπ. Λάτσης μάλλον δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα λεγόμενα του αντιπεριφερειάρχη, ούτε τα συμφέροντα του πλείττονται, όταν καταγράφεται μία κάποια κριτική για κτήρια που έχει στην κατοχή του με το καθεστώς που ο ίδιος επιθυμούσε.

Ο κος Γ. Καραμέρος δεν έχει κανένα κόστος να ασκεί κριτική για πράγματα που έχουν γίνει στο παρελθόν, τότε που ο ίδιος δεν είχε κανένα πολιτικό αξίωμα για να βρεθεί στη θέση εκείνου που επιλέγει πλευρά, τότε που ούτε δημοσιογραφικά δεν ασχολείτο με το αν ήταν εναντίον του συμφέροντος της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας η κατασκευή των υπεραγορών που σήμερα κριτικάρει εκ του ασφαλούς. Ο κος Σπ. Λάτσης, αν γνώριζε την τοποθέτηση Γ. Καραμέρου, όπως διατυπώθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, προφανώς δεν θα είχε πρόβλημα, αντίθετα θα χαιρόταν πολύ, με κάποιον που – παρά όσα «ηρωικά» αναφέρει – στο τέλος τάσσεται υπέρ των συμφερόντων του για το «Ελληνικό».

Επιπλέον, είναι τουλάχιστον ανορθολογικό, ο Γ. Καραμέρος να πιστεύει ότι ο ίδιος επιχειρηματίας δεν θα κάνει κάτι υπερεκμεταλλευτικό σε ένα τρίτο δημόσιο ακίνητο, όταν έχει δείξει τον επιχειρηματικό χαρακτήρα του επί ακινήτων σε δύο άλλες περιπτώσεις.

2. Στην ομιλία του ο Γ. Καραμέρος δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι είναι αντίθετος με το ότι η τρόικα επέβαλλε στην κυβέρνηση την παραχώρηση του «Ελληνικού» ως προαπαιτουμένου στο τρίτο μνημόνιο για να ληφθούν τα νέα «δανεικά». Ονομάζει την πράξη «εκβιασμό» (σ.σ: κόλπο Τσίπρα), τον οποίο η κυβέρνηση τάχα δέχθηκε για να μπορέσει να αποφύγει το οικονομικό αδιέξοδο για τη χώρα και τους πολίτες της.
Βεβαίως, το επιχείρημα οδηγεί τον ίδιο σε αδιέξοδο. Διότι, εφόσον ισχύουν τα όσα λέει για να δικαιολογήσει την κυβέρνηση, ο ίδιος έχει μία λαμπρή αριστερή και οικολογική ευκαιρία: να καταψηφίσει και να αποτρέψει την παράδοση του «Έλληνικού» στον κο Σπ. Λάτση, χωρίς να κινδυνέυουν τα «δανεικά», δεδομένου ότι η Παριφέρεια δεν συνυπέγραψε μνημόνιο, αφού είναι ανεξάρτητος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Επίσης, θα ήταν καλό να αναφέρει απολογιστικά δημόσια κάποτε τις πολιτικές του δράσεις έναντι του Golden Hall και του Mall τις οποίες δρομολόγησε για να προσφέρει ανακούφιση στις τοπικές αγορές και γειτονιές, ως  αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα.

3. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κος Γ. Καραμέρος θα ψηφίσει τελικά με δύο χέρια υπέρ των συμφερόντων του κου Σπ. Λάτση γιατί – όπως μας λέει ήδη – δεν θέλει να παραμένει ανεκμετάλλευτη η περιοχή. Εκμεταλλεύεται την επιτηδευμένη παραμέληση και απαξίωση του χώρου του «Ελληνικού» που φιλοτέχνησαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας με την συμβολή της Περιφερειακής Διοίκησης Σγουρού. Με λίγα λόγια, εδώ έχουμε μία αγαστή συνεργασία των μελών του κυβερνητικού μνημονιακού πολιτικού φάσματος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) σε γραμμική συνέχεια, η οποία βρίσκει ταυτισμένα όλα τα μέλη στον στόχο παράδοσης του «Ελληνικού» στον κο Σπ. Λάτση, σκοπός που σου σύντομα ολοκληρώνεται.

 

4. Το «δημόσιο συμφέρον» και η «ήπια ανάπτυξη» που πριν λίγα χρόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κο Αλ. Τσίπρα, την κα Δούρου και τον κο Καραμέρο σήμαιναν την ανάπτυξη της περιοχής υπό τη μορφή μεγάλου, ελεύθερου, δημόσιου πάρκου, σήμερα, ως όροι του μεταμνημονιακού αποιδεολογικοποιημένου καθεστώτος τους ταυτίζονται με τα σχέδια του κου Σπ. Λάτση υπό τις επικοινωνιακές «διαπραγματεύσεις» για το τίποτε που υπόσχονται να κάνουν για το «καλό» μας, όλοι οι παραπάνω.

Το «θαυμαστό» όμως είναι ότι στην ομιλία του ο κος Γ. Καραμέρος πραγματεύτηκε ερωτήματα προς «διαπραγμάτευση» που περιέχονται μόνο στο σχέδιο του κου Σπ. Λάτση. Αυτό σημαίνει ότι ο κος Γ. Καραμέρος δεν συζητά καμία άλλη λύση πια. Έχει ταυτίσει ήδη την πολιτική θέση του με το σχέδιο του Κ. Σπ. Λάτση.

————————–
ΠΗΓΕΣ:

Α) Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την αφήγηση ότι οι μετανάστες εγκαθίστανται στο «Ελληνικό» δήθεν για να αποτραπούν τα σχέδια του κου Σπ. Λάτση:

«Ελληνικό: Τo σχέδιο της κυβέρνησης για την εγκατάσταση μεταναστών στο πρ. αεροδρόμιο»
από το policenet.gr

Β) Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την προβολή του τεχνάσματος των δημάρχων της περιοχής:

Έντονη αντίδραση δημάρχων στην εγκατάσταση μεταναστών στο Ελληνικό – «Δεν θα το κάνετε αποθήκη ψυχών»
από το topontiki.gr

Γ) Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ενδεικτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «Ελληνικό» πριν την ανάληψη των θέσεων εξουσίας:

ΣΥΡΙΖΑ: Η σύμβαση για το Ελληνικό είναι παράνομη
από το
tovima.gr

Δ) Εδώ μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τις θέσεις της κας Δούρου πριν την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το Ελληνικό δεν πωλείται!» Η πρόσκληση σε ομιλία Τσίπρα- Δούρου που έχει γίνει viral!

από το thecaller.gr

Ε) Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτηση Γ. Καραμέρου στο περιφερειακό συμβούλιο της 16/6 με την οποία προσπάθησε να «βαφτίσει» το κρέας για να το κάνει ψάρι:

«Η εμπειρία με τον επενδυτή στο Μαρούσι δεν πρέπει να επαναληφθεί στο Ελληνικό».