Ουπς! Ο περιφερειακός Σαντορίνης στην «τρύπα» Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ;

Υπάρχει “παιχνίδι” επικοινωνίας της “μπλε” διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

oia

Ένα “πιπεράτο” θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι αυτό της περιφερειακής οδού Οίας – αεροδρομίου, στη Σαντορίνη. Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί διότι θα αφήσει στην σχεδόν αποκλειστική χρήση των τουριστικών δραστηριοτήτων το οδικό δίκτυο που συνδέει την πρωτεύουσα (Φηρά) με την Οία, χωρίς να επιβαρύνεται – όπως γινόταν και θα γίνεται μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο – με τις κινήσεις οχημάτων από όλες τις περιοχές τουριστικής αιχμής που κινούνται προς το αεροδρόμιο.

Όποιος έχει πάει στη Σαντορίνη γνωρίζει ότι το υπάρχον δίκτυο δεν αφήνει περιθώριο για προσπεράσεις λεωφορείων και αργών οχημάτων και είναι συχνό το φαινόμενο το Καλοκαίρι να πρέπει κανείς να κάνει πολλή ώρα για την παραμικρή μετακίνηση, ενώ πολύ συχνά τουρίστες χάνουν τις πτήσεις τους διότι πρέπει να κάνουν ολόκληρη τη διαδρομή – μέσω Φηρών – για να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ…

Η εξέλιξη του έργου έχει καθυστερήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Όταν είχε ξεκινήσει και για να προχωρήσει γρήγορα το έργο είχε συμφωνηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναλάβει φορέας υλοποίησης η μονομετοχική – με μόνο μέτοχο το Κράτος – κατασκευαστική εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και γρήγορες ταχύτητες και που είχε από πάντα δυνατότητα απευθείας ανάθεσης σε υπεργολάβους με ή χωρίς απλή έρευνα αγοράς.


Την λύση αυτή είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, υπό τον περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη που ως γνωστόν είχε διατελέσει στέλεχος κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει και την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια.

Όμως το έργο του περιφερειακού δρόμου Οίας – αεροδρομίου Θήρας ανατέθηκε στην εταιρεία ΜΙΚΗ Α.Ε από την δημόσια ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. το Νοέμβριο του 2013, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν η ΝΔ με εταίρο το ΠΑΣΟΚ.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. ανάθεσε το έργο στην ΜΙΚΗ Α.Ε που είναι ιδιοκτησίας Χρ. Καλογρίτσα (βλέπε στο τέλος του κειμένου ΠΗΓΕΣ 1).

livadarou

Η Έπαρχος Θήρας, Θ. Λειβαδάρου

Φαίνεται όμως ότι φοβίζουν τοπικούς και υπερτοπικούς πολιτικούς οι σημαντικές καθυστερήσεις, τις οποίες η περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφίας της διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Θήρας κα Θ. Λειβαδάρου θέλησε να εκθέσει με επιστολή της προς τους βουλευτές Κυκλάδων με απλή κοινοποίηση στους Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη που αποτελούν τους επικεφαλής του αρχικού φορέα ανάθεσης του έργου, όπως γράψαμε (βλέπε ΠΗΓΕΣ 2).

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ…

1) Η επιστολή της
Επάρχου Θ. Λειβαδάρου που αποτελεί στέλεχος του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου δημοσιεύθηκε στις 7|09|16, δηλαδή μόλις 8 ημέρες μετά τη συμμετοχή Γ. Καλογρίτσα (σ.σ: υιού του ιδιοκτήτη της ΜΙΚΗ Α.Ε) στη διεκδίκηση πανελλαδικής άδειας τηλεοπτικού καναλιού, κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που αποφάσισε να διενεργήσει με τυμπανοκρουσίες περί πάταξης της διαπλοκής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον οποίο διαγωνισμό η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει κέντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής της.

Όμως η κα Λειβαδάρου είχε ήδη από τις 26|08|16 συναντηθεί με τους Χατζημάρκο και Λεονταρίτη για να συμφωνήσουν τις ενέργειες τους προκειμένου να ασκήσουν “πιέσεις” για την καθυστέρηση προόδου εργασιών στον εν λόγω δρόμο. Αυτά τα λέει η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ενημερωτικό δίκτυο της Σαντορίνης στις 29|08|16 (βλέπε ΠΗΓΕΣ 3).

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν είχαν κάνει ενέργειες η Έπαρχος και η διοίκηση της Περιφέρειας νωρίτερα για να “πιέσουν” για το έργο;
Είναι σύμπτωση ότι δραστηριοποιήθηκαν τις ημέρες που κινούνταν το θέμα της ανάμειξης Καλογρίτσα για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών σε πανελλαδικό επίπεδο;

Μία εξήγηση προσπαθεί να δώσει η Έπαρχος κα Θ. Λειβαδάρου στην ίδια συνέντευξη λέγοντας ορισμένα αστήρικτα πράγματα όπως, ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να ασκήσει έλεγχο για την ορθή εκτέλεση του έργου στην ανάδοχο εταιρεία μίας και τον έλεγχο αυτόν έχει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

Δεν μας αναφέρει όμως η Έπαρχος αν έχει ασκήσει τον έλεγχο στην εταιρεία του δημοσίου που χρηματοδοτείται μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, δηλαδή την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.;

2) Από την έρευνα που κάναμε βρήκαμε ότι η διοίκηση του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου

kalfakakou

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. κα Γλ. Καλφακάκου

στην οποία ανήκει και η Έπαρχος κα Θ. Λειβαδάρου μόλις στις 15|06|16 αποδέχτηκε με τη σιωπή της πράξη της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. κας Γλυκερίας Καλφακάκου (σ.σ: υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν εξελέγη στη Θεσσαλονίκη) να παρατείνει με απόφαση της διευθύνουσας επιτροπής της εταιρείας τη συνολική διάρκεια παράδοσης του έργου μέχρι το τέλος του 2016, ενώ οι καθυστερήσεις στις εργασίες για το έργο ήταν ήδη υπαρκτές. (βλέπε ΠΗΓΕΣ 4)

Άραγε, τι «πιέσεις» άσκησαν, τι διαπραγμάτευση έκαναν τότε έναντι αυτής της πράξης της αναδόχου ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. ο Περιφερειάρχης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης και η Έπαρχος;

Επίσης, στην συνέντευξη της 29|08|16 η Έπαρχος ισχυριζόταν – εκτός από το αστείο ότι τάχα δεν μπορεί η Περιφέρεια να ασκήσει έλεγχο στην καλή εκτέλεση του έργου – πως η Περιφέρεια δεν χρωστάει χρήματα στην ανάδοχο.
Όμως η έρευνα καταδεικνύει ότι λίγες ημέρες μετά από τις 29|08|16 που έλεγε αυτά η Έπαρχος, ο κ. Λεονταρίτης (“μπλε” χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πρόεδρος του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) εξέδιδε απόφαση πληρωμής της αναδόχου για το ποσό των 234.000 ευρώ (βλέπε ΠΗΓΕΣ 5 ΚΑΙ 6). Μάλιστα, υπέγραφε την πρώτη απόφαση την ίδια ημέρα που δημοσίευε τη διαμαρτυρία της η κα Θ. Λειβαδάρου προς τους αρμόδιους φορείς των Κυκλάδων, δηλαδή στις 07|09|16.

Άρα, ή κα Θ. Λειβαδάρου στη συνέντευξή της δεν ήξερε τι γινόταν ή γνώριζε τι γινόταν και έλεγε δημόσια άλλα για να δημιουργήσει εντυπώσεις ή η διοίκηση της Περιφέρειας – ενώ δεν χρωστούσε – αποφάσισε να χρηματοδοτήσει δια της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. τον Χρ. Καλογρίτσα και την εταιρεία του.
Ας αποφασίσουν οι ίδιοι…

3) Στις 29|08|16 στη συνέντευξή της η Θ. Λειβαδάρου ισχυρίζεται ότι οι κ.κ. χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Γ. Λεονταρίτης και ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος βρίσκονται στην Αθήνα για συναντήσεις “με υπουργούς και αρμόδιους” για να λύσουν το πρόβλημα του περιφερειακού δρόμου και των καθυστερήσεων που έχει από τα οικονομικά προβλήματα της υπεργολαβικής εταιρείας του Χρ. Καλογρίτσα, όπως αναφέρει.
Όμως, εκείνες τις ημέρες το υπερλαλίστατο γραφείο τύπου του Περιφερειάρχη δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για σχετικά ραντεβού.

254934_37194

Από αριστερά προς τα δεξιά, Γ. Λεονταρίτης και Γ. Χατζημάρκος

Για το “ζέον” θέμα της Σαντορίνης ο Περιφερειάρχης εκδίδει πανηγυρικό δελτίο τύπου στις 15|09|16 – σε τελείως αντίθετο κλίμα από την ανακοίνωση/διαμαρτυρία της Επάρχου Θήρας της 7|09|16 – όταν με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο για τις περιφέρειες της Ευρώπης στις 16|09|16 που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δηλαδή το κόμμα του ευρωκοινοβουλίου στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, συναντά τη συριζαίικη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. στις 15|09|16. Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση για την κατάθεση στο λογαριασμό της εταιρείας του ποσού των 234.000 ευρώ από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Λεονταρίτη στις 14|09|16 (βλέπε ΠΗΓΕΣ 6).
Η διοίκηση της Περιφέρειας στο εν λόγω δελτίο τύπου εμφανίζεται – 16 ημέρες μετά τη συνέντευξη Θ. Λειβαδάρου που έλεγε ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να ελέγξει το έργο – να αποφασίζει όπως τα θέλει για να τελειώσει το έργο!!! 

Το ερώτημα που τίθεται είναι:
– πως ταιριάζει από τη μία μεριά η Έπαρχος Θ. Λειβαδάρου να δημοσιοποιεί τα παράπονα της – έστω και αργά – για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του δρόμου στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου και μάλιστα να αφήνει υπόνοιες υπέρ της κριτικής της ΝΔ για το σκάνδαλο Χρ. Καλογρίτσα σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ της Σαντορίνης καθώς και στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα (βλέπε ΠΗΓΕΣ 7),
και από την άλλη…
– μία μόλις εβδομάδα μετά, ο Περιφερειάρχης να ανακοινώνει περιχαρής (βλέπε ΠΗΓΕΣ 8), μετά τη συνάντηση με τη συριζαίικη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., ότι έλυσε κάθε πρόβλημα στην υπόθεση, λες και μιλούσαμε για καμιά μικροκαθυστερησούλα;
Που είναι ο έλεγχος που θα έπρεπε να ασκήσει στην ανάδοχο για τις καθυστερήσεις του έργου;

4) Στις 22|09|16 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των Κυκλάδων στους οποίους είχε απευθύνει την επιστολή διαμαρτυρίας και ενημέρωσης η Έπαρχος κα Θ. Λειβαδάρου κατέθεσαν δια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των αναφορών ερώτημα στα συναρμόδια υπουργεία για το ζήτημα της καθυστέρησης του έργου.
Έτσι, απέφυγαν να “εγκλωβιστούν” και να εκτεθούν πολιτικά από το ερώτημα της “μπλε” Επάρχου την εποχή που ο υπεργολάβος του έργου Χρ. Καλογρίτσας βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα” σαν διαπλεκόμενος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή, παρά του ότι έχουν ενημερωθεί, αδιαφορούν και συγκαλύπτουν.
Όχι βέβαια ότι η διαδικασία που ακολούθησαν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ φέρνει κανέναν σύντροφο τους υπουργό σε δύσκολη θέση, αφού, όταν θα συζητηθεί η αναφορά τους, το θέμα Καλογρίτσα θα είναι αστρόσκονη.

Από την άλλη πλευρά, οι κ.κ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης δεν έχουν εκτεθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή στην συριζαίικη ηγεσία της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. ότι τους “στριμώχνουν” και ότι τους αντιπολιτεύονται, αφού μόνο μία αθώα και μικρή Επαρχος δημοσιοποίησε την καταγγελία, θα έχουν να λένε…
Βέβαια, θα θέλουν να έχει ξεχαστεί ότι το έγγραφο καταγγελίας και ενημέρωσης της Επάρχου δημοσιοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυο τους μαζί της στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αστυπάλαια που έγινε στις 26|08|16, όπως αναφέρει η ίδια στη συνέντευξή της που έχουμε παραθέσει στις ΠΗΓΕΣ με αριθμό 3.

Οι δύο άνδρες γνωρίζουν ότι σημαντικότερο από το να εκθέσουν το θέμα Καλογρίτσα της περιοχής τους, είναι να τελειώσει το έργο του δρόμου για να το παρουσιάσουν ως έργο τους και να πάρουν τις ψήφους της Σαντορίνης. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του σε υπουργεία και στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Όμως, επειδή δεν ξεχνούν τα κομματικά τους χρέη και επειδή το κόμμα τους (ΝΔ) θα το βρουν μπροστά τους προσεχώς, μάλλον έδωσαν το “πράσινο” φως στην «μικρούλα», άπειρη και ομορφούλα συνάδελφο τους από τη Σαντορίνη να διαμαρτυρηθεί, αλλά να κάνει και το δικό της “πατριωτικό παιχνίδι” στο νησί!!!

Έτσι,
όλοι ευτυχείς και κερδισμένοι…
αλλά ο δρόμος άφτιαχτος,
οι πολίτες ταλαιπωρημένοι,
και η αλήθεια χαμένη,
στην εποχή της πολιτικής υποκρισίας.

Ο Καλός Πολίτης

Υ.Γ.1: Αλήθεια, τι περιμένει ο Γ. Βρούτσης και δεν βγάζει δελτίο τύπου για την υπόθεση;
Δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από την Έπαρχο ότι οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους προφανώς περίμενε, ανταποκρίθηκαν χλιαρά…

Υ.Γ.2: Δεν φτάνει να είσαι χαριτωμένη και αριβίστας με ωραίο κινητό και λογαριασμό στο facebook. Πρέπει να διαβάζεις για να μην λες αρλούμπες ή ό,τι σου σερβίρουν και να μην διαλέγεις τον εύκολο δρόμο της ανάδειξης.
Γιατί τότε, δεν εκφράζεις κάτι το νέο, αλλά συντηρείς ό,τι πιο παλιό υπάρχει στην κατεστραμμένη ελληνική πολιτική σκηνή: το “φαίνεσθαι”, την ιδιοτέλεια, την πολιτική βουλιμία.

ΠΗΓΕΣ:

1) Ταυτότητα ΜΙΚΗ Α.Ε. (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Χρ. Καλογρίτσας), ΣΑΤΕ Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών ιστοσελίδα, για τα μέλη ΣΑΤΕ ΜΙΚΗ Α.Ε.  («κλικ» στο ποστοκαλί).
2) Επιστολή – αναφορά Επάρχου Θήρας, Θ. Λειβαδάρου, το έγγραφο ΑΝΑΦΟΡΑ («κλικ»).
3) Αρχείο βίντεο με συνέντευξη Επάρχου Θήρας Θ. Λειβαδάρου της 29|08|16, «Τα Νέα της Σαντορίνης» ιστοσελίδαΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ 29|08|16 («κλικ»).
4)
Απόφαση παράτασης έργου Σαντορίνης, ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. της διευθύνουσας συμβούλου Γλυκερίας Καλφακάκου, το έγγρρραφο, ΔΙΑΥΓΕΙΑ ιστοσελίδα, ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΛ. ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΠΑΡΑΤΑΣΗ («κλικ»).
5) Απόφαση χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη για την πληρωμή 12ου λογαριασμού της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., ΔΙΑΥΓΕΙΑ ιστοσελίδα, ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Γ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ 07|09|16 («κλικ»).
6) Απόφαση χωρικού Αντιπεριφερειάρχη ως προέδρου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Γ. Λεονταρίτη για την πληρωμή 12ου λογαριασμού της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., ΔΙΑΥΓΕΙΑ ιστοσελίδα, ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Γ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ 14|09|16 («κλικ»).
7) Δημόσια αναφορά Επάρχου Θ. Λειβαδάρου της 11|09|16 για την υπόθεση Χρ. Καλογρίτσα με σχόλιο της: «Εδώ διαβάζουμε τα χάλια τους !!!» την οποία συσχετίζει με τα προβλήματα στον δρόμο Οίας – αεροδρομίου κάνοντας από κάτω ανάρτηση της σχετικής επιστολής της, FACEBOOK ιστοσελίδα προφίλ Θ. Λειβαδάρου, φωτογραφία, ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΑΡΧΟΥ Θ. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ/ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ FACEBOOK («κλικ»).
8) Ανακοίνωση για συνάντηση Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου με εκπροσώπους ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., το έγγραφο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ – ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. 15|06|16 («κλικ»).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ:

Α) Η έναρξη του έργου με την ανάθεση από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. στην ΜΙΚΗ Α.Ε., ΥΠΟΔΟΜΕΣ ιστοσελίδα, ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 («κλικ»).
Β) Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. υπό την πολιτευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κα Γλυκερία Καλφακάκου, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ιστοσελίδα, ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ. ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. («κλκ»).
Γ) Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα στην οποία έχει καταλήξει η υλοποίηση του έργου, ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ιστοσελίδα, ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΟΙΑ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ («κλικ»).  
Δ) Η διαδικασία διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας με τη συμμετοχή Χρ. Καλογρίτσα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ιστοσελίδα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 29|08|16 («κλικ»).
Ε) Βιογραφικό Επάρχου Θήρας, Θεώνης Λειβαδάρου, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ιστοσελίδα 28/03/14, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Θ. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ («κλικ»).